Υπάρχουν ή όχι αφροδισιακές τροφές;

Είναι μύθος ή αλήθεια ότι υπάρχουν αφροδισιακές τροφές που ενισχύουν την ερωτική διάθεση; Μάθε ποιες είναι τελικά οι τροφές που βοηθούν τον έρωτα να περνά από το στομάχι…

Οι αποκαλούμενες αφροδισιακές τροφές είναι μια ιστορία τόσο παλιά, όσο και ο έρωτας!

Μέχρι και το 18ο αι. στην Ευρώπη πολλές από τις διεγερτικές συνταγές ήταν βασισμένες στις θεωρίες του Έλληνα γιατρού και φιλοσόφου Γαληνού (129-199 μ.Χ.). Ο οποίος πρέσβευε ότι τα περισσότερα φαγητά, αν σερβιριστούν ζεστά και προκαλέσουν γρήγορο κορεσμό, μπορούν να λειτουργήσουν ως αφροδισιακά.

Πρότεινε δε το πιπέρι ως ένα από τα κυρίαρχα μπαχαρικά με αφροδισιακή δράση για την παρασκευή αποπλανητικών εδεσμάτων. Διάσημα και εξαιρετικά δημοφιλή «διεγερτικά» ήταν και το καρότο, το σπαράγγι, ο άνηθος και η μουστάρδα…


Διατροφή και ερωτική διάθεση

«Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία των αναπαραγωγικών οργάνων, ενώ μπορεί να αυξήσει και τα επίπεδα της σεξουαλικής διάθεσης» τονίζει ο Γρηγόρης Ρίσβας, MmedSci, διαιτολόγος-διατροφολόγος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η σεξουαλική διάθεση και διέγερση οφείλονται κατά κύριο λόγο σε δύο παράγοντες: στα μηνύματα που στέλνονται από τον εγκέφαλο και στην ικανότητα αντίδρασης του σώματος.

Η διατροφή επηρεάζει σημαντικά και τις δύο αυτές διαδικασίες, οπότε μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της ερωτικής επιθυμίας και να βοηθήσει τον οργανισμό να ανταποκριθεί στο αισθησιακό «κάλεσμα».

Για τη μεταφορά των σεξουαλικών ερεθισμάτων, απαραίτητες θεωρούνται οι χημικές ουσίες που μεταφέρουν τα μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο, οι αποκαλούμενοι νευροδιαβιβαστές. Οι κυριότεροι -που σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα- είναι η ακετυλοχολίνη που βοηθά στον έλεγχο της ροής του αίματος στα γεννητικά όργανα, η νορεπινεφρίνη για τη σεξουαλική ορμή και η ντοπαμίνη που ενεργοποιεί τη σεξουαλική διέγερση και επιθυμία.

«Οι νευροδιαβιβαστές αποτελούνται κυρίως από αμινοξέα, οπότε οι πρωτεϊνούχες τροφές -αφού οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα- παρέχουν τα απαραίτητα δομικά συστατικά.

Επίσης οι βιταμίνες του συμπλέγματος B διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών. Ενώ η βιταμίνη C το μαγνήσιο και το σελήνιο συντελούν στην προστασία τους από βλάβες, αλλά και στη λειτουργία των μηχανισμών επιδιόρθωσης» εξηγεί ο Γ. Ρίσβας.

Σε αυτό συμφωνεί και ο δρ. Ανδρέας Θωμόπουλος και προσθέτει:

«Η σεξουαλική λειτουργία ελέγχεται κατά ένα μεγάλο βαθμό από τους ενδοκρινείς αδένες με τις ορμόνες που εκκρίνουν. Σχεδόν όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των γεννητικών αδένων και των εκκρινόμενων ορμονών τους. Ενώ οι βιταμίνες A, C και Ε συνεργάζονται με την τεστοστερόνη για την ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του ανδρικού φύλου και την παραγωγή του σπέρματος».

Είναι λοιπόν φανερό ότι η επιστήμη επιβεβαιώνει πως μια διατροφή με ποικιλία, που περιλαμβάνει άφθονα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, βοηθά στην καλή σεξουαλική διάθεση ή ακόμη καλύτερα δεν αφήνει να εμφανιστούν… πτωτικές τάσεις.


Ψευδάργυρος

Αξίζει τέλος να προσθέσουμε πως έρευνες που έγιναν σε ασθενείς με μειωμένα επίπεδα ψευδαργύρου στο αίμα, έδειξαν ότι με την προσθήκη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου αναστρέφονταν πλήρως οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες και αυξανόταν η ερωτική τους διάθεση.

Τον ψευδάργυρο θα τον βρεις σε αφθονία σε οστρακοειδή, μοσχάρι, γαλοπούλα, φασόλια, αρακά όσπρια, κρέας, συκώτι.

Μοιράσου τη δημοσίευση: