Συχνές Ερωτήσεις

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τις απαντήσεις σε συχνά τιθέμενες ερωτήσεις και απορίες, σχετικά με τις υπηρεσίες μας.

  • Χρειάζομαι δίαιτα;

Η απάντηση είναι απλή. Χρειάζεστε δίαιτα όταν έχετε αρχίσει να νιώθετε άβολα με το σώμα σας και όταν το βάρος σας έχει αρχίσει να επηρεάζει εκτός από την εμφάνιση σας και την υγεία σας.

  • Τι είναι η Κλινική Διαιτολογία;

Η Κλινική Διαιτολογία είναι η επιστήμη που αντιμετωπίζει όλα τα ιατρικά προβλήματα (παθολογικές καταστάσεις, προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές επιπλοκές, εντερική, παρεντερική διατροφή κλπ). Από τα πιο επείγοντα και σοβαρά όπως στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και την καρκινική καχεξία, έως και τα πιο απλά και καθημερινά όπως τη παχυσαρκία.

Διαβάστε περισσότερα: Κλινική Διαιτολογία

  • Έχω θυρεοειδή;

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας, καίριας σημασίας για την υγεία μας, που έχουν όλοι οι άνθρωποι. Όταν λέμε «έχω θυρεοειδή», συνήθως εννοούμε ότι έχουμε μια πάθηση του θυρεοειδούς αδένα. Οι συνηθέστερες παθήσεις του είναι:

  • Ο υποθυρεοειδισμός: ειναι λειτουργική διαταραχή
  • Ο υπερθυρεοειδισμός: και εδω υπάρχει λειτουργική διαταραχή
  • Οι όζοι του θυρεοειδούς: ειναι μορφολογική διαταραχή

Για να δούμε λοιπόν αν «έχουμε θυρεοειδή», πρέπει να κάνουμε εξετάσεις αίματος εξειδικευμένες, καθώς και υπερηχογράφημα θυρεοειδούς.

  • Έχω θυρεοειδή. Παχαίνει;

«Έχω θυρεοειδή» λέγοντας, εννοούμε μια πάθηση του θυρεοειδούς. Μόνο η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα επιφέρει μείωση του βασικού μεταβολισμού (δηλαδή γίνονται λιγότερες καύσεις – καίμε λιγότερες θερμίδες), ανάλογη με τη σοβαρότητα της υπολειτουργίας, άρα πιθανώς σταδιακή αύξηση βάρους.

Όταν όμως η υπολειτουργία διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί με τη σωστή φαρμακευτική αγωγή, δεν δικαιολογείται αύξηση του βάρους.

Έτσι λοιπόν, αν έχει διαγνωσθεί σ’ εμάς στο παρελθόν υποθυρεοειδισμός ή έχουμε αφαιρέσει χειρουργικώς το θυρεοειδή, δεν δικαιολογείται αύξηση βάρους, εφόσον είμαστε καλά ρυθμισμένοι.

  • Έχω νεύρα. Είναι γιατί έχω θυρεοειδή;

Νευρικότητα ή ευερεθιστότητα και συγχρόνως ταχυκαρδία, αϋπνία, τρόμοι, εφιδρώσεις, δυσανεξία στη ζέστη, εύκολη κόπωση, απώλεια βάρους και πολλές φορές μυϊκή αδυναμία, δικαιολογούνται από τον αρρύθμιστο υπερθυρεοειδισμό, ή σε μικρότερο βαθμό από φαρμακευτικό υπερθυρεοειδισμό, δηλαδή αν η δόση της θυροξίνης που λαμβάνουμε καθημερινά πλεονάζει. Δηλαδή είναι περισσότερη από αυτή που χρειαζόμαστε.

Εάν έχουμε νευρικότητα και οι εξετάσεις του αίματος για τον έλεγχο λειτουργίας του θυρεοειδούς είναι εντός των φυσιολογικών ορίων, τότε τα νεύρα μας δεν δικαιολογούνται από τον θυρεοειδή.

  • Έχω όζο στο θυρεοειδή. Δηλαδή;

A. Τι είναι όζος
Όζος είναι ένα ογκίδιο του θυρεοειδούς μέσα στον αδένα, συνήθως καλόηθες (85-90%). Το μέγεθός του κυμαίνεται από λίγα χιλιοστά μέχρι μερικά εκατοστά. Κάτω του ενός εκατοστού θεωρείται μικρός, παρ’ όλα αυτά χρήζει παρακολούθησης και διερεύνησης εφόσον διογκωθεί. Μπορεί να είναι μονήρης, ή να υπάρχουν πολλοί όζοι διαφόρου μεγέθους και υφής.

B. Τι είναι ψυχρός όζος
Ψυχρός είναι ο όζος που δεν είναι λειτουργικός, δηλαδή δεν παράγει θυρεοειδικές ορμόνες, εν αντιθέσει με τον υπόλοιπο θυρεοειδικό αδένα. Στο σπινθηρογράφημα απεικονίζεται σαν μία κενή περιοχή (χωρίς χρώμα). Το 85% των ψυχρών όζων είναι καλοήθεις και μόνο το 15% είναι κακοήθεις.

Γ. Τι είναι θερμός όζος
Θερμός όζος είναι ο όζος που υπερπαράγει σε σχέση με τον υπόλοιπο θυρεοειδή αδένα θυρεοειδικές ορμόνες. Οι θερμοί όζοι είναι κατά κανόνα καλοήθεις.

Δ. Ποιες εξετάσεις χρειάζονται για τη διερεύνηση του όζου

  • Εξετάσεις αίματος εξειδικευμένες (TSH, FT3, FT4, TG, calcitonin).
  • Υπερηχογράφημα με έγχρωμο Doppler, διότι με αυτό βλέπουμε την αγγείωση του όζου και μας δίνει πληροφορίες για την καλοήθεια ή μη αυτού.
  • Παρακέντηση διά λεπτής βαλόνης, εφόσον το κρίνει ο ενδοκρινολόγος.
  • Τι είναι οι θυρεοειδικές ορμόνες;

Ο θυρεοειδής σου απελευθερώνει δύο βασικές ορμόνες, την τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και τη θυροξίνη (Τ4), οι οποίες ελέγχουν τον μεταβολισμό σου. Κάθε κύτταρο χρειάζεται αυτές τις ορμόνες για να λειτουργήσει.

Επιπλέον, καθορίζουν το βάρος σου, τα επίπεδα ενεργητικότητάς σου, την εσωτερική θερμοκρασία, την εμφάνιση του δέρματος και την ανάπτυξη μαλλιών και νυχιών.

Για τη διατήρησή τους σε υγιή επίπεδα, απομάκρυνε από το σπίτι σου τη δισφαινόλη Α (ΒΡΑ). Μια ουσία που διαταράσσει το ενδοκρινολογικό σύστημα και βρίσκεται σε ορισμένα πλαστικά μπουκάλια νερού, στην εσωτερική επίστρωση κονσερβών και στο χαρτί των αποδείξεων. Σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η ουσία αυτή μπορεί να επηρεάσει αυτές τις ορμόνες.

  • Τι είναι τα τρυγλικερίδια;

Τα τριγλυκερίδια αποτελούν επίσης ένα σημαντικό τύπο λιπιδίων. Όπως και με τη χοληστερίνη του αίματος, ένα υψηλό επίπεδο τριγλυκεριδίων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα σας δώσει τις κατάλληλες συστάσεις για την αντιμετώπισή τους.