Φαρμακευτική παρέμβαση στην παχυσαρκία

Όσο αυξάνει ο BMI και άρα ο κίνδυνος νοσηρότητας, τόσο πιο εντατικές επιλογές διατίθενται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Η φαρμακοθεραπεία συνιστάται σε άτομα με BMI > 30 Kg / m2 ή > 27 Kg / m2 και εάν συνυπάρχουν δύο ή περισσότερες σχετιζόμενες με την παχυσαρκία καταστάσεις συννοσηρότητας (π.χ. στεφανιαία νόσος, τύπου 2 διαβήτης ή υπνική άπνοια) και τα οποία δεν μπορούν να χάσουν βάρος ικανοποιητικά με πιο συντηρητικές προσεγγίσεις.

Δυστυχώς μόνο ένα φάρμακο είναι εγκεκριμένο και έχει παραμείνει ακόμα σε κυκλοφορία, η ορλιστάτη (Xenical). Όλα τα άλλα έχουν αποσυρθεί λόγω παρενεργειών…

Η ορλιστάτη είναι ένας αναστολέας της λιπάσης, που εμποδίζει την απορρόφηση περίπου του 1/3 του λίπους που περιέχεται σε ένα γεύμα, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια 150 – 180 Kcal / ημέρα.

Οι ασθενείς αποθαρρύνονται να καταναλώσουν υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος δίαιτα, περισσότερο από 20g λίπους ανά γεύμα ή 70 g την ημέρα. Αφού σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να προκληθούν ανεπιθύμητες ενέργειες από το γαστρεντερικό, που περιλαμβάνουν λιπαρά κόπρανα, αέρια με κενώσεις και έπειξη για αφόδευση.

Το μεγαλύτερο όφελος της φαρμακοθεραπείας έγκειται στη διευκόλυνση της διατήρησης, παρά της πρόκλησης, απώλειας βάρους.

Μοιράσου τη δημοσίευση: